Ikke bruk så mye sammenkrøllet avispapir at det hindrer trekken gjennom ovnen. Når både ovnen og pipa er kalde, må oppfyringen skje med forsiktighet, og bålet gradvis øke.

Det er lurt å legge inn to tykke vedskier, en på hver side, når du skal tenne opp ovnen. Over disse to, på tvers, legger vi opptenningsveden.

Mellom de tykke kubbene legger vi det krøllete avispapiret. Ta helst bare et og et avisblad og krøll sammen. Dersom papiret brenner opp uten at veden har tatt fyr, kan man legge inn mer papir inntil det er tatt ordentlig fyr i veden.

 

Koksovner og ovner med stående brennkammer er ovner med 2-3 ovnsdører over hverandre. Under opptenning i disse kan man legge lange, tynne og rette kvister langs veggene inne i ovnen. Midt i må det være plass til sammenkrøllet avispapir.

Man tenner i fra øverste dør. De andre står på gløtt. Det er gjerne så stor trekk i ovnsdøråpningen at trekken vil slokke en fyrstikk. Legg istedenfor noe lett krøllet papir i ovnsdøråpningen og tenn på. Når papiret begynner å brenne, dyttes det inn og ned i ovnen. Legg mer sammenkrøllet papir inn i ovnen slik at opptenningsveden tar fyr. Legg så inn grovere ved.

Lukk ovnsdøren og juster trekkventilene etterhvert som veden tar fyr og ovn og pipe begynner å bli varm. Husk små ilegg av brensel ofte. Røyken fra skorsteinen skal være bortimot usynlig når oppfyringsfasen er over og ovnen er blitt varm.

Opptenningshjelpemiddel

Det har nå kommet opptenningsbriketter på markedet. Briketter er et enkelt og effektivt oppfyringsalternativ. Vær oppmerksom på at briketter kan svulme opp. Fyll derfor ikke opp for fullt, men les bruksanvisningen nøye.

Tenn aldri et produkt med tennveske, rødsprit e.l. Dette kan skade både deg og produktet. Bruk kun tørt avispapir, never fra bjørk e.l.